Konak

Konak, yağ bezlerinin fonksiyon bozukluğu sonucu oluşan deri iltihabıdır. Sıklıkla doğumdan sonra ilk haftalarda hormon düzeyinin yüksek olması nedeniyle ortaya çıkar, tedavi edilmeksizin 2. ayda kendiliğinden düzelir. Bebeklerde en çok etkilenen kısım baş derisidir. Belirtileri saça ya da baş derisine yapışık olan kolayca görünen, yağlı, sarımtırak, çocuğun genel durumunu etkilemeyen kaşıntısız kabuklardır. Bu kabuklar yüzün orta bölümüne, kulak arkalarına ve boyuna yayılabilir. Kış aylarında daha fazla görülmektedir. Süt çocuklarında banyo esnasında başın sabunlu bırakılması ile de oluşabilir.

bebek Konak

Konak oluşmuş ise tedavi ve bakımı konağın hafif ya da şiddetli oluşuna göre değişir. Hafif vakalarda, bebeğin saçlı derisi üstüne badem yağı, bebek yağı ya da zeytin yağı ile masaj yapılarak sürülür. 20-30 dakika beklenir ve sık dişli bir tarak ile saç taranarak konak kaldırılır. Arkasından masaj yapılarak şampuan (salisilik asit ya da kükürt içermeli, gözleri yakmamalıdır) ile baş ovularak yıkanır ve iyice durulandıktan sonra kurulanır. İşlem haftada iki üç kez tekrarlanması konağın yumuşaması ve azalması için yeterlidir.

Şiddetli vakalarda ise saçlı deriye badem yağı, bebek yağı, zeytin yağı ya da kortikosteroidli jel uygulanıp antiseberoik şampuanla yıkanır. Bunun yanında antibiyotik tedavisi de uygulanabilir (4).