Yenidoğan Dönemi ve Bebek Cildi

Doğumdan sonraki ilk dört hafta yenidoğan dönemi olarak adlandırılır.
Yeni doğan bebek cildinin pH değeri ile yetişkin cildinin pH değeri farklıdır. İlk dört haftadan sonra pH 6,5-7 değerinden 5.5 değerine düşer. Doğum sonrası bebek cildi, verniks caseosa adı verilen doğal protein ve yağ tabakasıyla kaplıdır. Yetişkin cildinden daha nötralize pH’a sahip yenidoğan cildi bir yaşına kadar yapılanmasını devam ettirir. pH dengesini sağlayan faktörlerden laktik asit bakterilerinin yeterli sayıda çoğalması bu süreci hızlandırır.

Yenidoğan Dönemi ve Bebek Cildi
Bebek Cildi, Yetişkin Cildi ile karşılaştırıldığında Ergenliğe kadar genetik ve fizyolojik bağlı olarak
  • Epidermis ve stratum corneum çok daha ince,
  • Korneositler çok daha küçük,
  • Su kaybı (TEWL) ise daha fazladır.
  • Kalınlaşır,
  • Güçlenir,
  • Ter bezleri ve yağ bezleri gelişir.

Stratum Korneum
Yenidoğan derisi daha büyük bebeklerle karşılaştırıldığında göreceli olarak daha kuru bir yapıya sahiptir; deri yüzeyi pürüzlü olabilir. Sağlıklı bebeklerde yaşın artışına paralel bir şekilde stratum korneum hidrasyonu artar ve deri yuzeyi pürüzsüzleşir.
Deri Yuzeyi pH Değeri
Doğumda yenidoğan deri yuzeyi notral veya alkali pH’ya sahiptir (pH: 6,2-7,5). Hem term hem de preterm bebeklerde deri pH değeri, doğumu izleyen ilk hafta icinde hızlı, ardından 3 hafta süresince daha yavaş bir ivme ile düşme gösterir. Birinci ayın sonunda erişkin ve büyük çocuklardaki düzeye çok yakın asidik yüzey pH değeri (pH: 5,0-5,5) kazanılır.